Asker Taşı – Toplar Burnu`nun birkaç yüz metre batısındaki Uzunkum bölgesindedir. Kıyıdan bir mil kadar açıkta olan resifin çapı yaklaşık 250 metredir. Üst kısmı suyun 12 metre altında başlayıp 33 metrede son bulur. Kayalık yapısı, Saros`un tüm zenginliğini yansıtır. Boyları 15 cm`ye yaklaşan onlarca çeşit deniz tavşanı ve istakozlar, Eylül ayının gelmesiyle çoğalmaya başar.
Toplar Burnu – Genellikle İbrice Limanından kalkan dalış teknelerinin kullandığı yöredir. Limana 5 dakika gibi kısa sürede oluşundan, bir çok bot ile gelen dalış merkezi vardır. İbrice limanın batısındaki tek derin dalış bölgesidir. Süngerler ile örtülmüş birçok mağara ve kovukların yer aldığı bölge, çeşitli müren, mıgrı, eşkina, birkaç çeşit iskorpit ve ahtapota ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle derin duvar dalışınız anında sizi ilgili gözler ile inceleyen böcekler göreceksiniz.
Ibrice Harbor – Sarp kayaların deniz ile birle ştiği yere gizlenmiş bir limandır. Arabanızı kıyıya çekip istediğiniz her dalışı yapabileceğiniz bir dalış noktasıdır. Genellikle bu bölgeye dalışa gelenler Keşan`daki otellerde ya da doğada çadırda kalmaktadırlar. Liman özellikle hafta sonu için Istanbul`dan gelen en az 10 dalış merkezini aynı anda ağırlar. Bu da en az 100 dalgıç demektir. Bireysel olarak gelenleri de düşünürseniz her köşe dalgıçlar ile dolup taşar. Fenerin bulunduğu yerden suya girebileceğiniz gibi hemen yanındaki kumsalı da dalış için kullanabilirsiniz. Sudaki deniz kestanelerinin bolluğundan patik ya da patikli palet kullanmanızı öneririm. Bu bölgede onlarca dalgıç eğitim aldığından sualtı kalabalık gibi görülebilir. Ancak hiç düşündüğünüz gibi değildir. Eğitimler genelde 9 ila 25 metreler arasında yapılmaktadır. Dolayısı ile koyun doğusuna doğru 50 metre kadar yüzüp dalmanızı öneririm. 3 metrede başlayan görkemli sualtı renkleri ve canlıları sizi beklemektedir. Her mevsim ayrı bir coşkuyu ve yaşamı barındıran bu sulardaki derinliğin 45 metrelere kadar gitmesinden dolayı derin dalış olanağı bulunmaktadır.
Üç adalar – Biri büyük, ikisi küçük üç adadan oluşmaktadır. İbrice limanından ya da karşı kıyıdaki Güneyli Koyu`ndan kalkan dalış tekneleri ile ulaşılmaktadır. İbrice Koyu`nun ya da Güneyli Limanı çevresindeki dalış bögelerinin sert rüzgar alması durumunda gidilen dalış bölgesidir. Adaların kuytuları, eğitim yapanları ve deneyimli dalgıçları hoşnut edecek güzelliktedir. Büyük adanın güneydoğu ucunda birçok kırık amforaya rastlanmaktadır. Sinaritlerin yanınızda dolaştığı sularda birçok kupes, istirangiloz, sarpa gibi balık türlerinin yanı sıra, renkli süngerler ile kaplı taşlar bulunmaktadır. Büyük adanın dışındaki adalar tüplü dalışlar açısından pek ilgi görmemektedir. Zıpkın ile avlananların daha çok ilgi duyduğu adalar şnorkel dalışları da yapabileceğiniz yerlerdir. Bu sığ sular size hoş ve renkli dakikalar sunacaktır.
Minnoş Adası – İbrice Limanı`na biraz uzak kaçmasına karşın hem Güneyli`den hem de İbrice`den kalkan dalış teknelerinin uğrak yeridir. Deniz seviyesinin yaklaşık 15 metre kadar üzerinde bulunan bu görkemli kayalık, sizi ilk metrelerden sonra turuncu renkli sert mercanlar evrenine götürecektir. Oldukça derin sulara kadar süren renkli dip yapısına kapılıp en çok derinlik olan 40 metreyi sakın aşmayın. Dalış anında adanın etrafında tam bir tur atabilirsiniz. Şansınız varsa adanın açığındaki sularda avlanan balıkçı ağlarından kurtulan yunuslar ya da kaplumbağalar size konuk gelebilirler. Kayaların bitip, kumun başladığı yerlerde kedi köpekbalığı, fener balığı ya da oldukça iri vatozlar ile karşılaşabilirsiniz.
Bebek Kayaları – Saros Körfezi`nin Ege Denizi`ne açılmadan önceki görkemli son kayalığıdır. Güneyli Limanı`ndan kalkan dalış tekneleri kadar Kabatepe Limanı`ndan kalkan ve Gelibolu`da hizmet veren dalış teknelerinin de güncel dalış bölgesidir. Akıntı dalışı deneyimi olan dalgıçlara binbir rengi ve canlı türlerinin çokluğu ile görkemli dalışlar sunar. Su yüzeyinden birkaç metre yükselen kayalar, denizin dibinde yüzlerce metre inmektedir. En az altı ayrı dalış bölgesini içinde barındıran bu kayalıklar, Nisan ayında kabuk değştiren böceklerin çoğunlukta olduğu bölgedir. 12 metreden sonra başlayan renkli kayalıklar arasındaki mürenleriyle makro fotoğrafçıların gözde yerlerindendir. Derinlere doğru gidildikça kendinizi hiç aklınıza gelmeyecek coşkuların içinde bulacaksınız. Ansızın karşınıza yunus, fener balığı yada kedi köpekbalığı çıkabilir. Kim bilir belki büyük bir kamlumbağa ile karşılasabilirsiniz. Bu tür bir durumda hiç beklemeden makinanızın deklanşörüne hemen basın. Geniş açı merceğin kaçınılmaz bölgesi olmasına karşın, makro çekimlerin de cennetidir. Bu kıyılarda dalmadıysanız Saros`da dalmış sayılmazsınız.
Kaynak: Türkiye Dalış Rehberi Fehmi Şenok
Bir yanıt yazın