Çeşme

Ayrık Taş

Çeşme Eşek adasının en kuzey ucunda yer alan bu bölgemiz en büyük ve en derin dalış bölgemizdir. 3 ayrı parkurun bulunduğu bölgede her seviyede dalış yapılır. Karadan kopuk formuyla doğal bir pasaj oluşturan kaya,ayrık şeklinden dolayı bu adı almıştır.Arasından geçilebilen pasajın tabanındaki renk cümbüşü görülmeye değerdir.  

0 dan 70 metreye kadar inen düz duvar üzerindeki eski balıkçı ağları ve ağların altındaki İstakoz ve böcekleriyle çok canlı bir bölgedir. Osmanlı çapası ve Anforaların görülebildiği bu bölgede balık çeşitliliği bir hayli fazladır. Açık denize dönük olması nedeniyle geçit yapan her tür balık bu bölgeye bir kere uğrar. Ancak zıpkıncılarında çok uğradığı bir bölge olduğundan zaman zaman azalmalar görülmektedir.

Monem Batığı

1956 Alman yapımı olan gemi ekonomik ömrünü tamamladığından hurdaya ayrılmış, parçalanmaya götürülürken bir talihsizlik eseri Çeşme açıklarında 18 metreye batmıştır. 2004 yılının Kasım ayımda batan gemi dik pozisyondadır. Teknemizin başından geminin başına bağlanan bir klavuz iple ulaşılır. Geminin burnundan zemine inilir ve 17–18 metreden gemi boyunca ilerlenir. Geminin boyu 75 metre olduğundan Türkiye’de dalış yapılabilen en büyük batıktır. Geminin kıç bölümüne gelindiğinde pervane ve dümen palasının yanından geçilir. Kıç güverte boyunca yükselerek lumboz deliklerinden kamaraların içlerine bakılır. Güvertenin bir kat üzerinde ise 20 dalgıcın aynı anda bulunabildiği geniş bir alan vardır. Buradan yukarıya çıkan merdivenler takip edilerek kaptan köşküne ulaşılır. 2 kapısı bulunan Kaptan köşküne bir kapıdan girip diğerinden sırayla çıkılır. Ardından ön güverte ambarlar üzerinden 8-9 metrelerden gemi boydan boya geçilir. Mizana direklerinden sonra 5 metredeki hava bacaları üzeride veya pruva üzerinde emniyet duraklaması yapılarak klavuz ipten tekneye dönülür. Akya , Sinarit, Karagöz ve daha pek çok balık çeşidi görülebilir. Geminin metal olduğunu unutmayıp hiçbir yere temas etmemekte ve kapalı alanlara girmemekte fayda vardır.

No-Name

Bu bölgemiz genellikle eğitim ve ikinci dalışlarımıza ayırdığımız bir bölgedir. 0 dan başlayıp 14 metreye kadar 45 derecelik bir eğim yapan döküntü kayalardan oluşan yaklaşık 500 metrelik bir parkurdur. Parkurun en sonunda ise bir ev büyüklüğünde tek bir kaya bulunur. Bu kayaya gelindiğinde genellikle grubun hava ortalaması 100 bardır. Bu kaya etrafından dönülerek hafifçe yükselinir ve aynı parkurdan geriye dönülür. Yapay resif oluşturması düşünülerek serpiştirilmiş testi ve küpler güzel bir görüntü oluşturur. Balık çeşidinin bol olduğu bu bölgemizde Karagöz, Sargoz Kayış balığı , Lipsoz ve benzeri türleri görmek olasıdır.

Yatak Odası

Bu dalış noktamız etrafı tam tur dönülebilen küçük bir adadır. Dalışın ilk başlarında bizi taşkemer karşılar. Kemerin altından geçerken Karagöz sürüleri bize yol verir. Sola döndüğümüzde 6 metre derinlikte mağaranın girişine geliriz. Adını dipteki beyaz kumun bir yatak çarşafına benzetilmesiyle alan bu eşsiz güzellik, kubbe yapısındaki penceresinden güneşin ışık oyunlarını bize sergiler. Mağaradan çıkıp soldan devam ettiğimizde düz bir duvar boyunca 13–14 metrelerden devam ederiz. Duvarın bitimine yakın sağımızdaki eriştelerin devamında 16–18 metrelerde Barakuda Taşları bulunur. Şanslıysak Barakudalar etrafımızda daireler çizer. Daha sonra biraz yükselerek 5–6 metrelerden devam ederek tekneye doğru yol alırız. Toplam dalış zamanımız ise 45–50 dakika sürer.

 88 Taşları

Çeşme Eşek adasının en güney ucunda yer alan bu bölgemiz aynı zamanda adanın en kuytu yerlerinden biridir.0 metrelerden 42 metreye kadar inen bölge genellikle 20 metrelerden sonra güzelleşmeye başlar. 32 metredeki Roma Savaşçısı röliyefi görülmeye değerdir.(Röliyef bizim tarafımızdan yerleştirilmiştir ve güncel bir çalışmadır.). Röliyeften az ileride antik ve gerçek Anforalar bulunur. Anforaların bazılarında ise Mürenler yuvalanmıştır. Kovuk ve ufak mağaraların içinde Böcek ve Eşkinalara (Kaya Levreği) rastlamak olasıdır. İniş ve çıkışı aynı profillerde olan bu bölge genellikle Advanced dalıcılara daha uygundur. Ancak adanın en Güney ucu olan Sinarit burnu ise tek yönlü parkuruyla ve 14 metreyi geçmeyen derinliğiyle Open Water dalıcıları için idealdir.Sinarit sürülerinin sıkça görülmesinden dolayı bu adı almıştır.

Boğaz Adası

Çeşme ile komşumuz Sakız Adasının arasında Boğaz adı verilen bölgededir. Sakız adasına en yakın noktamız olması nedeniyle stratejik bir bölgededir. Adıyla ilişkili olarak gerçek bir boğaz olan bölge çok akıntılıdır. Fakat bir o kadarda balığı bol ve görüş mesafesi alabildiğine çoktur. Dalyan limanıyla arası 1,5 saat sürmektedir. Durgun havalarda gitmenin mümkün olduğu bu bölgede tek yönlü akıntı dalışları yapılır. Tekne dalıcıları bir noktadan atar, akıntı yönünde yüzen dalıcıları parkurun sonunda toplar.30-35 metrelere kadar derinliği olan bu bölgemizde sularımızda yaşayan her türlü balığı görmek olasıdır.

Ildırı Fener Adası (Pırasa)

Ildırı köyünün açıklarında bulunan Fener Adası veya Pırasa adasıdır.Bu dalış bölgemiz kuytusunda demirlediğimiz ada kıyılarında yapılır.Adanın kuzey ucuna doğru alçalmaya başlayan döküntü ve kayalıklar 35 metrelere kadar iner. Reef ve oyukların olduğu yerlerde Böcek ve Eşkinalara rastlanır. Balık çiftliklerine yakın olması nedeniyle görüş zaman zaman bozulabilir. Yaklaşık 40-45 dakikada dolaşılabilen parkur genişçe bir daire çizilerek bitirilir.

Topuk

Topuk bölgesi No-Name ve Yatak Odasıyla üçgen oluşturacak bir konumdadır. Denizin ortasında oluşan bu yükselti su seviyesinden 10 cm yukarıya kadar çıkar. Denizciler açısından tehlikeli olan ve farkedilemeyen bu bölge dalışa elverişlidir. Kuytu yeri olmadığından durgun havalarda tercih edilir. Derinliği 15-16 metrelere ulaşan düz duvarları, dağınık parça taşları ve oyuklarıyla güzel bir bölgedir. Zaman zaman Akya ve Barakuda sürülerini görebiliriz. Beyaz kumdan oluşan zemin ve hemen yanındaki koyu renkli duvar fotoğrafçılar için güzel bir kontrast oluşturur. Büyükçe bir daire çizilerek gezilen parkurun sonları sürekli 5 metrelerden devam ettiğinden,emniyet duraklamaları otomatik olarak yapılmış olur. Toplam dalış süresi yaklaşık 45-50 dakikadır.

Deve Taşları

Gerence körfezinin en ucunda bulunan bu noktamız denizin ortasındadır. Su yüzeyinden bir metre kadar yükselen kayalar uzaktan bakıldığında develere benzetilmektedir. Büyük bir koni formunda olan kayalık bölge basamaklar halinde 60 metre derinliğe kadar iner. Koni etrafında döne döne yapılan alçalmalar her seviyedeki dalıcıya göre belirlenir.Açık denizde olan bu bölgede zaman zaman Orkinoslara dahi rastlanır.Teknenin demirlendiği 5 metrelik derinlik ise eğitim çalışmaları ve emniyet duraklamalarında gezinmek için idealdir.

Madonna

Ildırıda Pırasa adasının yakınında orta suda bulunan ve herhangi bir kara bağlantısı olmayan bir bölgedir. 5-6 metrelik düz bir platonun devamında 18-21 metrelere aniden düşen düz bir duvar formundadır. Yaklaşık olarak 500-600 metre uzunluğu olan bu duvarda çok sayıda oyuk,çatlak ve delik bulunmaktadır. Bu kadar çok yuva olan yerde de balık sayısı hayli fazladır. Duvarın en sonunda ise Madonna adını verdiğimiz 20 metrede girişi olan ve çift bacaya sahip bir mağara vardır. Yayvan bir yapıya sahip mağaranın zemini beyaz kumla kaplıdır. Tavan yüksekliği ise 1,5 metre civarındadır. Mağara girişinde 2 bacanın aydınlattığı geniş bir hol bulunur. Girişten hemen sola döndüğümüzde ise dar bir koridordan ayrı bir galeriye girip başka bir çıkıştan çıkmak mümkündür.

Orkinos Çiftliği

Ildırıda Pırasa adasının yakınında orta suda bulunan ve herhangi bir kara bağlantısı olmayan bir bölgedir. 5-6 metrelik düz bir platonun devamında 18-21 metrelere aniden düşen düz bir duvar formundadır. Yaklaşık olarak 500-600 metre uzunluğu olan bu duvarda çok sayıda oyuk,çatlak ve delik bulunmaktadır. Bu kadar çok yuva olan yerde de balık sayısı hayli fazladır. Duvarın en sonunda ise Madonna adını verdiğimiz 20 metrede girişi olan ve çift bacaya sahip bir mağara vardır. Yayvan bir yapıya sahip mağaranın zemini beyaz kumla kaplıdır. Tavan yüksekliği ise 1,5 metre civarındadır. Mağara girişinde 2 bacanın aydınlattığı geniş bir hol bulunur. Girişten hemen sola döndüğümüzde ise dar bir koridordan ayrı bir galeriye girip başka bir çıkıştan çıkmak mümkündür.

Tektaş

Bu bölgemiz Lodos havalarda gidebildiğimiz bir bölgemizdir. Ayrıktaşa oldukça yakındır. Kıyıya yakın fakat bir o kadarda tek başına denizin ortasında duran bir büyük taştan alır adını. 30-32 metrelere kadar inen derinlikte uzunca bir duvara sahiptir. Duvar boyunca süren parkur duvarın bitiminden dönüş başlar. 20-22 metrelerde altından geçilebilen bir taş kemer bulunur. 5-6 metrelerdeki parça taşlar pek çok balık çeşidine ev sahipliği yapar.

Riko

Halk arasında PASPARiKO denilen adanın kuzey-batı ucundadır. Bu nokta adını buradan alır.Sadece Lodos havalarda gitmeye uygundur. Teknenin bağlandığı yerden Batıya doğru gidilir. 15 metrede başlayan duvar 38-40 metreye kadar iner. 35 metrede mağara büyüklüğünde bir kovuk bulunur. 4-6 metrelerde ise nereden geldiği bilinmeyen 3,5 – 4 metre boylarında eski çağlara ait bir demir çapa bulunur.

Mengene

Riko-Topuk-YatakOdası üçgeninde yer alan bir bölgededir. Bir kara parçasıyla bağlantısı yoktur.Orta suda bir yükselti şeklindedir. Plato halini almış bu yükseltinin en sığ yeri 12 metre en derin yeri 23 metredir. Bu nedenle bu aralıkta dalan her dalıcı için uygun bir noktadır. Yeri pek bilinmediğinden balık yönündende oldukça zengin bir noktadır.

Göbektaşı

Bu bölgemiz denizin orta göbeğinde olduğundan bu adı almıştır. Orta banko da denir.İki ada arasında sıkışmış büyük bir platodur. İki bölümlü bir yükseltidir. Birinci bölümün en sığ yeri 10 metredir.Apiko pozisyonda klavuz ipten inilir. 18 metreye kadar ulaşan iki duvarı bulunur. Bol Müren’li ve balıklı bir bölgedir. İkinci bölüm ise daha derindir. 22 metreden başlayıp 45 lere kadar uzanan döküntü taşlardan oluşur. Bol balıklı ve egzotik bir yerdir.Çıkışta tekne altında klavuz ipte emniyet duraklaması yapılır.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
......................................