Deniz salyangozu avlayan balıkçılar isyanda

Trabzon’da algarna yöntemiyle deniz salyonguzu avlayan küçük balıkçılar Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kesilen cezalara tepki gösterdiler.

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’ndeki Akçakale Limanı’nda verimli bir sezon geçiremedikleri için algarna (tekneden denize atılıp dibi taramak suretiyle midye avında kullanılan alet) yöntemiyle avcılık yaparak geçimlerini sağlayan küçük balıkçılara sahilden 500 metre kuralı nedeniyle para cezası kesilmeye başlandı.

Limandaki 80 tekne bu kuraldan dolayı mağdur olurken, balıkçılar Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sahilden 500 metre uzaklıkta dip görülmediği için avcılık yapamadıklarını ve yasaktan dolayı yaklaşık 20 bin TL para cezası kesildiğini belirttiler. Türkiye’nin değişik yerlerinde 30 senedir balıkçılık yaptığını belirten Ahmet Şen, kayıklarına 10 metreden kısa olduğu için cihaz takamadıklarını ve bu yüzden sahilden 500 metre mesafeyi hesaplayamadıklarını söyledi.

Şen, “Algarnacılık yapıyoruz. Sahile 500 metre diye bir mesafe koymuşlar. Herhangi bir şamandıra, sahil çizgisi yok. 10 metreden küçük teknelerimiz olduğu için cihaz takmamız da zaten yasak. Bu yüzden sahili ölçemiyoruz. Bunun altından kalkamıyoruz artık. Dün bin 113 TL para ceza yedim. Bunu nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Zaten bütün bankalara borcumuz var. Bizimle kimse ilgilenmiyor. Bakanlık 500 metre kuralını nereye göre verdi bunu bilemiyoruz. Ya bunu iptal edin, ya da ’Doğu Karadeniz’de algarna çekilmesin’ deyin. Samsun Terme’de sahilden ne kadar uzaklaşırsan uzaklaş algarna çekebilirsiniz çünkü su 1-2 metre. Burada ise 500 metreye çıktık mı denizin dibi gözükmüyor. Bununla ilgilenen hiç kimse yok. Bu limanda 80 kayığız hepimiz mağduruz” dedi.

“SAHİL GÜVENLİK GÖRDÜK MÜ KAÇIYORUZ”

Doğu Karadeniz’de 500 metrede çalışma şanslarının olmadığını kaydeden Şen, “Sahil Güvenlik gördük mü kayıklara karaya bindirip evraklarımızı alıp kaçıyoruz. Artık bu çareye geldik. Bakanlık, Su Ürünleri, Kooperatifimiz hiç kimse bizi dikkate almıyor. Biz bu suya girmek zorundayız, geçimimizi burada sağlıyoruz. 500 metrede bizim çalışma şansımız yok. 500 metre açıkta canlı hayvan yok. Bizim tutacak olduğumuz şey sahilden 100-150 metrede oluyor. Buraya da girdik mi al sana bin 500 TL. Teknede ne kadar kişi varsa hepsine ceza yazılıyor. Böyle bir ceza mı var ? Artık bıkma noktasına geldik. 1 haftada 2 ton midye tutacağız ki öyle cezalarımızı kapatacağız. Biz Sahil Güvenlik’ten artık kaçmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

69 yaşında balıkçılık yapan Mehmet Ziya Saraç ise, 2 bin TL ceza yediğini vurgulayarak, “Her ailede en az 5 kişi var. Geçimimizi sadece denizden sağlıyoruz. Korkudan kimse denize çıkamıyor. Devletten buna çözüm yolu getirmelerini istiyoruz. Ben 2 bin TL ceza yedim bir de midyelerimi denize attılar” diye konuştu. Öte yandan Sahil Güvenlik ekipleri, yasalar çerçevesince görev yaptıklarını ifade ederken, geçtiğimiz yıl 26 kişiye 30 bin lira ceza yazıldığı bu yıl da cezaların sürdüğü bildirildi.

Kaynak: Deniz Haber

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png