OLAY SALCAN YAZİYOR: KARTALLAR ULKESİ ARNAVUTLUK

03 Kasım 2014 Pazartesi

Olay SALCAN-turizmhaberleri.com/ Ankara

BALKANLAR GEZİSİ
ARNAVUTLUK: KARTALLAR ÜLKESİ

Ohrid den Arnavutluk ta ilk göreceğimiz şehir olan Elbasan arasındaki mesafe, yaklaşık 90 km. Arnavutlar, ülkelerini kartallar ülkesi anlamına gelen Shqiperia şeklinde adlandırmaktalar. Bu gün bayrakları üzerinde bulunan çift başlı kartal, bunu yansıtmakta. Enver Hoca zamanında tüm dünyaya kapalı bir hayat sürdüren Arnavutluk a giriş ve çıkışlar yapılamadığından; kimsenin Arnavutluk hakkında bilgisi yok iken Arnavutların da dış dünya ile ilgili en ufak bir fikirleri yoktu. İnsanlar, o zaman dünyayı sadece Arnavutluk tan ibaret sanıyorlardı herhalde. Enver Hoca, cami ve kiliseler dahil tarihi değerleri ya yok etmiş ya da kendi haline bırakarak yok olmalarını kolaylaştırmış.


Fatih Sultan Mehmet tarafından işgal edilen bu ülke, Osmanlılar tarafından imar edilmiş, çok sayıda tarihi eser yapılarak önemli bir merkez konumuna getirilmiş. Sahip olduğu değerleri yok ederek bir ülkenin geleceği ile oynamanın bu gün olumsuz etkilerinin neler olabileceğine güzel bir örnek Arnavutluk. Bu nedenlerden dolayı da Balkan ülkeleri turizm değerleri ile büyük bir hareketlilik yaşayarak yaşam kalitelerini arttırırken, Arnavutluk bunların gerisinde kalıyor. Elinde olan zengin bir tarihi mirası harcamış, bitirmiş. Bunun zararlarını da bu günü yaşayanlar görüyor.


Arnavutluk topraklarında ilerlerken tepelerde gördüğümüz beton koruganlar dikkatimizi çekiyor. Tepeler boyunca sıralanan bu beton koruganlar, Enver Hoca tarafından yaptırılmış, ama hiç kullanılmamış. Tamamen ülkeyi savunmak maksadıyla yaptırılan bu koruganların sayısının, yüzbinlerce olduğunu ve hiç kullanılmadığını öğrendiğimizde paranın bu kadar çarçur edilmesine de acıyoruz.
Eski görüntüsü içerisindeki Elbasan da görülecek en önemli tarihi yapı, Romalılar döneminden kalma kale surları ve kapısı. Kapısından içeri girildiğinde ise yalnızca bir restoran var. Bu kadar. Yolumuza Tiran a doğru devam ediyoruz. Elbasan ile Tiran arası 50 km.

Büyük tarihi eser kıyımından Tiran da nasibini almış. Yalnızca Ethem Paşa Camii ve saat kulesi eski tarihlerden bu güne kadar ayakta kalabilmiş. Cami 1793 te dönemin Tiran valisi olan Ethem Paşa tarafından yaptırılmış. Kalem işlemeciliğinin en güzel örneklerinden birisi. Kalkandelen deki Alaca camiine benziyor. Emin olun motifler son derece güzel. Enver Hoca döneminde müze olarak kullanılması bu güne kadar ayakta kalmasının nedeni olabilir. Bu gün ibadete açık. Caminin yanındaki, aynı dönemlerde yapılmış 35 metre yüksekliğindeki saat kulesi meydana bir farklılık katmakta.

İskender Bey Meydanı, ah keşke bizim şehirlerimizde de böyle bir meydan olsa dediğim ve imrenerek gezdiğim meydanlardan birisi. Orta yerinde de geniş bir yeşil alan var. Bu alan içerisinde de meydana adını veren İskender Bey in heykeli, tüm ihtişamı ile duruyor. Savaş kıyafetlerini ve keçi başından yapılmış mihverini giymiş İskender Bey in bu heykeli gerçekten çok güzel.


Daha yakından bakmak için yanına gittiğimde heykelin, saat kulesi ve caminin minaresi ile olan görüntüsünün çok güzel olduğunu fark ettim. Buna dalgalanan Arnavutluk bayrağını da katınca güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. Fotoğraf meraklılarına duyurulur. Ancak saat kulesinin arkasına yapılan yüksek ve biçimsiz bina bu güzelim görüntüyü bozuyor, ama yapılacak bir şey yok. Meydanda bulunan Ulusal Tarih Müzesi cephesinde bulunan Arnavutluk adlı mozaik panoda ülkenin tarihi anlatılıyor.

İskender Bey, Osmanlı ordusunda devşirme asker iken Osmanlı ya karşı ayaklanarak bağımsızlığını ilan ediyor. Osmanlıdan öğrendiklerini Osmanlıya karşı kullanarak, ülkesinin aşılması ve ilerlemesi zor arazi yapısından da başarı ile faydalanarak Osmanlı ya hiç te hoşlanmadığı anlar yaşatıyor. Tüm bu avantajlarına teşkilatçılığı ve fırsatçılığını da katarak Osmanlı nın ilerlemesini 25 yıl geciktiriyor. Yalnızca Osmanlı ile değil Arnavutluk ta gözü olan Venedik ile de savaşmış. İki cephede gösterdiği bu başarılarından dolayı da ulusal bir kahraman olarak Arnavutluk tarihinde yer almış. Mezarı, bu gün Lehze şehrinde.

Tiran da gezerken dikkatimizi, trafikteki araçların büyük bir çoğunluğunun Mercedes marka araçlar olması çekiyor. Halkın ekonomik durumuna baktığımızda bunu anlamakta zorlanıyoruz, ama makul bir nedeni olmalı diye düşünüyoruz.
Yarın sabahtan bir başka ülkeye, Karadağ a geçiyoruz. Karadağ daki ilk durağımız da Budva.
Bir başka yazımda buluşma üzere hoşça kalın.
Saygılarımla.
olay.salcan@gmail.com
www.olaysalcan.com

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png