“Rainbow Warrior” Karabiga’ya demir attı

Uluslararası çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace’in gemisi “Rainbow Warrior” (Gökkuşağı Savaşçısı), kömürlü termik santrallerin etkilerine dikkati çekmek amacıyla Çanakkale’nin Karabiga beldesi açıklarına demirledi. 

Türkiye turunun 11. gününde sekiz balıkçı teknesi, gemiyi “Hoş geldin Rainbow Warrior, kömüre karşı yelkenler fora”, “Rüzgar bize yeter” ve “Kömürsüz ömür istiyoruz” pankartlarıyla karşıladı. Greenpeace eylemcileri de botlarının üzerinde “Kaz Dağı kömür solumasın” yazılı pankart açtı. 

“10 KÖMÜRLÜ SANTRAL HER YIL 476 ERKEN ÖLÜM DEMEK”

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, bölgedeki santral projelerinin hayata geçmesi halinde, toplam 13 kömürlü termik santralin faaliyet göstereceğini belirterek, santrallerin kümülatif etkilerinden sadece bu bölge halkının değil, tüm Türkiye’de yaşayan insanların sağlığının etkileneceğini savundu. 

Planlanan 10 kömürlü termik santral yapılırsa Çanakkale’de her yıl 476 erken ölüm daha yaşanacağını öne süren Aksoğan, “Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı ve hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde karar verici kurumlardan biri olmalı” dedi. 

DÖRDE BÖLÜNMÜŞ RAPORLA… 

Bölgeye kurulması planlanan santralin çevreye vereceği zararların 2013’te tespit edildiğini vurgulayan Aksoğan, “CENAL şirketi, ÇED raporuna olumlu sonuç alabilmek için raporu dörde bölmek gibi hukuka aykırı yöntemler denese de projenin çevreye ve insan sağlığına vereceği zarar değişmiyor. Projenin sağlık ve çevre etkileri düşünüldüğünde projenin tamamen iptal edilmesi ve şu ana kadar verilen zararın geri döndürülmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu. “Rainbow Warrior” gemisinin, Karabiga’nın ardından, İzmir ‘e doğru yol alacağı bildirildi.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !




https://www.sualtigazetesi.com/wp-content/uploads/image-2-3.png